User Experience & User Centered Design (UXU)

Herken de taken

Oefenopdracht voor taakanalyse

Opdracht

Maak een taakanalyse van een muziek streamingdienst naar keuze en geef hierbij een taak die de gebruiker wil doen en de oplossing die de dienst hiervoor heeft.

Uitvoering

Ik ben begonnen met het kiezen van een muziek streamingdienst, hier was ik redelijk snel al mee klaar: Spotify.

Hierna ben ik begonnen met het bedenken van features die Spotify heeft en deze omzetten naar een taak van een gebruiker. Dit ging redelijk makkelijk omdat ik als gebruiker goed wist welke taken de dienst moet kunnen om mij de dienst te laten behouden. Een voorbeeld van een taak die ik bijvoorbeeld wil uitvoeren is een nieuwe afspeellijst maken. De oplossing van Spotify is dan ook om simpelweg een afspeellijst te maken met een enkele klik op een knop.

In het document staan nog verschillende andere taken en oplossingen hiervan.

Reflectie

Door eerst zelf te kijken wat voor dingen je wilt doen als gebruiker bij een dienst kun je goed zien welke taken je als gebruiker hebt. Daarna kun je makkelijk gaan kijken naar hoe een dienst ze oplost. Door deze opdracht stap je dus in de schoenen van de gebruiker en heb ik nieuwe inzichten gekregen als gebruiker in diensten. Hiernaast kan ik een taakanalyse beter maken en aanpassen naar de verwachtingen van een gebruiker.

HerkenDeTaken.pdf

Terug naar User Experience & User Centered Design (UXU) Terug naar boven