User Experience & User Centered Design (UXU)

Interviewen

Doelgroep interview

Opdracht

In duo's nemen jullie twee interviews af, waarbij je wisselt van rol (interviewer - observeerder). De interviews duren ongeveer 20 minuten (per interview) en worden opgenomen op video. Als resultaat bewerken jullie de videos en laten jullie in 10 minuten de highlights van jullie interviews zien.

Lever het interview in waarin jij de interviewer was.

Uitvoering

Ik heb het interview afgenomen bij mijn broertje. Hij heeft bepaalde kenmerken van de doelgroep die ik heb gemaakt in de opdracht ken je gebruiker. Met het afnemen van het interview heb ik bepaalde informatie over de doelgroep kunnen verwerven die ik anders niet zou hebben gehad.

Feedback

Verkregen feedback op het interviewen is dat het wel handig zou zijn geweest als ik zelf op beeld had gestaan. Hierdoor kan er geen feedback worden gegeven op mijn houding tijdens het interview. Vraag ook meer vragen waar je zelf ook wat mee kan doen. Denk hierbij aan relevantere vragen met betrekking tot de website.

Wat ik wel goed heb gedaan is het doorvragen na een antwoord. Wanneer hij antwoorde vroeg ik waarom hij dat vind of ik stel een extra gerelateerde vraag. Ik bevestigde daarnaast zijn antwoorden om er zeker van te zijn dat ik het begreep. Dit doe ik goed door het antwoord samen te vatten. Als laatste moedig ik storytelling aan. Zo heeft hij bijvoorbeeld situaties beschreven die hij anders niet zou hebben opgebracht in een normaal interview.

Reflectie

Het interview ging goed. Ik heb doorgevraagd naar bepaalde dingen en heb ook gevraagd om een voorbeeld te geven van een situatie. Mijn interview skills zijn goed, maar kunnen nog verbeterd worden door middel van betere vragen te stellen die beter aansluiten aan ‘het verhaal’ om het een zo goed mogelijk lopend gesprek te maken.

Interview.pdf

interview.mp4

Terug naar User Experience & User Centered Design (UXU) Terug naar boven