User Experience & User Centered Design (UXU)

Ken je gebruiker

Voorbereidende interviewvragen

Opdracht

Lees de artikelen die genoemd staan in de bijbehorende slides van deze les (zie sprintoverzicht) en bereid aan de hand van deze tips en tricks een interview voor met iemand uit de doelgroep van de proftaakartiest.

Bepaal samen met je proftaakgenoten welke kenmerken belangrijk zijn voor de personen die jullie willen interviewen. Elk proftaaklid gaat op zoek naar iemand die voldoet aan deze kenmerken en maak alvast een afspraak voor een interview in de loop van volgende week (na de les "Interviewen).

Lever de voorbereiding in: kenmerken van de doelgroep en voorbereidende interviewvragen gebaseerd op informatie uit de literatuur.

Uitvoering

Ik ben eerst aan de slag gegaan met het bepalen van de kenmerken van de doelgroep. Dit heb ik gedaan door middel van het terugblikken op het interview/de briefing die we hebben gehad met de band, Moeders Mooiste.

Na de kenmerken van de doelgroep te hebben vastgesteld ben ik aan de slag gegaan met wat standaardvragen te stellen zoals hoe oud ben je, wat doe je? Daarna ben ik wat dieper gedoken in de gewoontes van de gebruiker met betrekking tot muziek luisteren. Hoe ze dat doen, waar en waarom. Als laatste wilde ik nog wat weten over het gebruik van sociaal media bij de gebruiker.

Feedback

Het is verstandig om kopjes te maken om de vragen te categoriseren. Dit maakt het makkelijker om bepaalde vragen te vinden en maakt het makkelijk om iemand anders je vragen te laten gebruiken. Mogelijk om specifiekere vragen te stellen met betrekking tot Moeder Mooiste. Meeste vragen zijn heel algemeen en kunnen over van alles gaan.

Vraag meer naar voorbeelden of situaties die gerelateerd zijn aan de vraag. Hierdoor krijg je een specifiek antwoord.

Als je aan het doorvragen bent kan het zijn dat je andere vragen al beantwoord krijgt.

Reflectie

Door middel van de gelezen artikelen en de gekregen feedback op mijn vragen heb ik goed door ontwikkelde vragen gemaakt waarmee ik een goedlopend gesprek of interview kan houden waar ik iets aan heb. Met de vragen zoek ik naar gerichte antwoorden en conclusies waarmee ik verder kan in het onderzoek.

KenJeGebruiker.pdf

Terug naar User Experience & User Centered Design (UXU) Terug naar boven